We leren over bouwen en gebouwen.
Kortrijk heeft nog enkele hele mooie historische gebouwen in het stadscentrum staan. Deze oude gebouwen gingen we bekijken. Wat is hun geschiedenis? Zijn ze echt heel oud, of lijken ze dat alleen maar? Worden ze ook nu nog gebruikt? Heel wat vragen bij enkele belangrijke gebouwen.

Onze eerste stopplaats was het station.
We kennen natuurlijk allemaal het huidige station, dat in 1957 gebouwd werd, maar wist je dat het vroegere station een mooie glazen koepel had?

Na het station bekeken we ook de Schouwburg. Dit gebouw ziet er heel oud is, maar dat valt eigenlijk nog mee. Het gebouw werd ontworpen in 1912 en voltooid in 1920. Het moest passen bij de Grote Lakenhalle (uit de Middeleeuwen) die op het huidige Schouwburgplein stond.

Daarna trokken we richting Belforttoren. Dit was vroeger de toren van de Kleine Lakenhalle (begin 14de eeuw). Door werken op de Grote Markt konden we de uurslagers, Manten en Kalle, niet goed zien. Jammer!

Toen we het oude stadhuis gingen bekijken, hadden we echt geluk. Een gids gaf net een rondleiding aan een groep die de inburgeringscursus volgt. We mochten met hen de huidige trouwzaal bewonderen, de oude raadszaal en huidige raadszaal. Het was echt mooi in het oude deel van het stadhuis. We gingen ook langs in het nieuwe stadhuis, waar de stadsloketten zijn.
Nu ging onze tocht verder naar het ziekenhuis aan de Reepkaai. We bewonderden ook even de Broeltorens.
Aan de Reepkaai bekeken we even het nieuwe gebouw van het ziekenhuis. Deze nieuwe vleugel kwam er in 1990. Vroeger stond er op die plaats de boerderij van het ziekenhuis. Op het domein van het ziekenhuis was er ook een bakkerij en een brouwerij.

Op weg terug naar school gingen we nog even langs de Onze-Lieve-Vrouwe kerk. De kerk stond vroeger op het domein van de Burcht van de Graven van Vlaanderen. We konden er nog de oude fundering van de burcht uit 1300 zien. We zagen er ook de rode artillerietoren. Dit was oorspronkelijk een drinkwatertoren.

Ook in het Begijnhof sprongen we nog even binnen. We bezochten er ook de oude kapel.

Hoewel Kortrijk een stad is met mooie, oude gebouwen, worden er ook steeds nieuwe gebouwen opgetrokken. Zo getuigt deze werf.
De kinderen vonden het alvast een leuke en mooie wandeling door hun eigen stad.